Voetbal is emotie! Toch?

In december 2012 is er grensrechter aangevallen en uiteindelijk aan zijn verwondingen overleden. Een zwarte bladzijde in de amateursport. Vanaf dat moment is er veel aandacht geweest voor sportiviteit en respect rondom de velden. Na verloop van tijd neemt de aandacht van het thema ‘sportiviteit en respect’ een beetje af.
Afgelopen week werden we wederom opgeschrikt door verschillende vervelende gebeurtenissen op en rondom voetbalvelden. Bij een voetbalwedstrijd in Hoofddorp sloeg een grensrechter de keeper van de tegenstander bewusteloos en later in dezelfde week ging het zelfs in onze eigen provincie mis. Bij de wedstrijd tussen VCK MO15 en Terneuzen MO15 is er door de grensrechter een kopstoot uitgedeeld aan een toeschouwer.

We hopen natuurlijk dat zulke incidenten niet meer voorkomen op geen enkel voetbalveld! We zijn in ieder geval samen verantwoordelijk voor de wedstrijden waarin we zelf actief deelnemen of als supporter langs de lijn staan. Voetbal is emotie, dat klopt! Er worden altijd fouten gemaakt, door zowel spelers, grensrechters en/of scheidsrechters. Het gaat er alleen om hoe ga je hiermee om? Onze oproep aan de ouders en supporters; lever helemaal geen commentaar op de scheidsrechters, grensrechters en/of tegenstanders. En voor alle spelers; hoe moeilijk het in sommige situaties ook is, accepteer beslissingen van de scheidsrechter en/of grensrechter.

Tenslotte proberen we onze spelers van jong tot oud op te voeden met gedragsregels. Eén van die gedragsregels is dat we respect tonen voor tegenstander en de begeleiding. Dit doen we door onszelf netjes te gedragen, maar ook door zowel tegenstander, als grensrechter/scheidsrechter na afloop van de wedstrijd een hand geven!

Mocht het zo zijn dat een wedstrijd dreigt te escaleren of dat de gemoederen te hoog oplopen trek je dan als individu of als geheel team even terug. Laat de emotie zakken en probeer de situatie onder controle te krijgen.

Laten we proberen het goede voorbeeld te geven. Het voetbalspelletje is veel te leuk om het kapot te laten gaan!

Bestuur VV Kruiningen