• StayAtHomeColumn 9

30 dec 2020
  • Voetbal in Coronatijd.

Het jaar 2020 is (bijna) ten einde en ik denk dat ik voor vele spreek als ik zeg dat het toch niet helemaal het jaar is geworden dan dat we gedacht hadden dat het zou gaan worden.

Vele plannen en doelen die we ons (wel of niet voor elk nieuwjaar) voor ogen hadden konden al snel terug de ijskast in. Nieuwe challenges kwamen op ons pad en we werden aangewezen op ons eigen / kleine persoonlijke bubble, onze gezondheid werd een nog groter goed.

Het leek soms wel een, met strict regime volgend script, sciencefiction film waarin we terug de tijd in werden geworpen, de oneliner Eén voor allen, allen voor één met de “I’ll be back” tongval van Arnold ‘the terminator’ Schwarzenegger zou hierin niet misstaan.

We kunnen het ons nu wellicht nog niet voorstellen maar er komt een generatie aan waar wij straks aan uit moeten gaan leggen hoe het leven er tijdens Corona tijd uitzag, want dat we momenteel geschiedenis, en helaas geen sprookje met aan het einde we leven (allemaal) nog lang en gelukkig,  aan het schrijven zijn mag toch wel duidelijk zijn.

Een generatie die straks, met de bal als een touwtje aan de voet, over de, met dit afgelopen jaar te weinig bespeelde, Kruse mat dartelen en doelen mogen bestormen.

Eéntje die wij schouder aan schouder, uit volle borst aanmoedigend en tijdens de derde helft, in vol gepakte kantines onder het genot van (veel) bier of andere versnaperingen, mogen evalueren.

(Amateur) Voetbal (want voor velen toch ons leven) in corona tijd, hoe gaan we ze dit uitleggen.

Hierbij mijn poging, zoveel mogelijk in Jip en Janneke (ik hoop dat we dit door mogen geven aan de generatie van straks...) taal...

Jongens en meisjes, amateur voetbal in corona tijd was als Juvat Westendorp zijnde veplicht naar silent disco 11 tegen 11 dance battle voor houten klazen moeten kijken.

Nu hoor ik ongeveer 95% van de generatie van nu “Juvat Wie?” denken...de generatie van straks zal tegen nu zeggen, Juvat Westendorp!!!(inclusief ja duh blik, dat is die kerel die Huub, de verloofde van Lotte (Yolanthe Cabau!!!, ja pap dat is nog steeds een lekkere chick) speelt in de film Just Say Yes*) Aanstormend talent, acteur (meeste van ons zullen het, wel of niet terecht, ontkennen als we hem als Ardil Baydar uit Goede tijden, slechte tijden zouden kennen, lang leve Wikipedia) presentator maar vooral danser en choreograaf.

Ooh die Juvat...ok maar waarom dan silent disco (evenement waar mensen dansen op muziek die wordt beluisterd via een draadloze hoofdtelefoon)...en wie zijn dan die houten Klazen?

Nou de silent disco is in deze metafoor het prof voetbal wat we, na een tijdje (ja jongens en meisjes van generatie straks,er was zelfs een periode gedurende coronatijd dat er helemaal geen voetbal, tranen in mijn ogen en koude rillingen over mijn rug bij de gedachte terug, gespeeld door wie dan ook mocht worden) weer via TV of ander op het internet aangesloten device konden bekijken.

De houten Klazen die een 11 tegen 11 dance battle uitvochten waren de gelukkigen (waar we stiekem liever onszelf hadden zien staan dus, een tikkeltje jaloers bedoeld, daarom houten Klazen) die wel het mooiste spel ter wereld uit mochten blijven beoefenen in deze moeilijke tijd.

Ok..maar waarom dan als Juvat Westendorp zijnde verplicht moeten kijken?

Daar bedoel ik met uit te drukken dat ,ondanks het kijken op TV naar voetbal een leuke bezigheid is, het op den duur begint te vervelen, als je niet zelf, met of zonder talent,  met je team je kunsten op de mat mag vertonen of daar als supporter, begeleider, vrijwilliger of in welke hoedanigheid dan ook live aanwezig bij mag zijn.

Zoals Juvat (Cruijffiaans) zou kunnen zeggen, “Een danser danst nu eenmaal liefst zijn eigen trucje”.

Laten we blijven hopen dat we elkaar weer snel op wedstrijddagen mogen treffen op onze geliefde Kruse mat!

Ik wens iedereen een sportief, humorvol maar bovenal gezond 2021 toe!

Tom Polfliet

*Just Say Yes is een film waarvan de première door Corona is uitgesteld naar ergens in 2021...of 2022.... of misschien wel direct op netflix komt...of...enfin we gaan het zien (of niet, maar ik wel omdat ik Yolanthe gewoon een hele goed actrice vind...)