• StayAtHomeColumn 10

  8 jan 2021
 • KIJKTIP VOOR SPELERSVROUWEN

  Het zijn zware tijden voor jullie, de vrouwen van (de mannen) van VV  Kruiningen. Kon je op trainingsavonden lekker naar jouw televisieprogramma’s op je grootste thuis-tv-scherm kijken of nog mooier een hele zaterdagmiddag bingewatchen en maar hopen dat die vent van je toeterzat uit de kantine zou rollen, zodat je ‘s avonds lekker verder kon zwelgen in The Queens Gambit, Orange is the New Black, Bridgerton of wat er allemaal nog meer aan vrouwenseries op Netflix te zien; nu kan dat niet meer. Die gast van je is nu constant thuis, lekker shoppen kan ook niet en alle klusjes zijn inmiddels ook wel gedaan.

  En erger nog: er is altijd wel ergens voetbal op televisie. Zit je opeens mee te kijken naar wedstrijden als Telstar – NEC. De commentator weet hier ook niets beters van te maken dan met weetjes te strooien als “Telstar wordt ook wel de Witte Leeuwen genoemd”, dat NEC voor “Nijmegen Eendracht Combinatie” staat enzovoorts. Of nog erger: je komt in Celta de Vigo – Betis terecht en Siert de Vos gaat je vermoeien met wat zijn favoriete restaurant in Vigo is (tip: ga er niet heen; het regent altijd in Galicië, maar dat vertelt Siert er niet bij) of waarom Betis in het groen-wit speelt. Echt vervelend wordt het als die bankhanger van je die weetjes ook nog in een schriftje noteert met als argument dat dit wel eens een vraag van Borgt kan zijn in de Voetbalkwis; die quiz die hij nu ook wel eens wil winnen. En daar met je dan naar kijken. Nee dus of in Siert-taal: “Koekoek!”

  Je hebt natuurlijk al vruchteloos geprobeerd hem mee te krijgen in jouw series, maar The Queens Gambit (“schaken is suf” en “hoe ongeloofwaardig dat een vrouw die de beste schaker ter wereld zou kunnen zijn”), Orange is the New Black (“lekker hoor: een Amerikaanse variant van Vrouwenvleugel met vooral oerlelijke vrouwen”) of Bridgerton (een kostuumdrama; iets ergers is voor een echte vent niet te bedenken).

  “Echte mannen” kijken dan liever naar iets als “Idioten op de weg”, wat ze kunnen becommentariëren met teksten die uit de mond van Gijp of Derksen zouden kunnen komen: “dat heb je met vrouwen achter het stuur” of “Russen kunnen net zo goed auto rijden als Stevie Wonder”. Ook niet echt verheffend dus.

  Maar, beste vrouwen, er is hoop. In de krochten van Netflix is er de serie The English Game. Die serie gaat over voetbal. Ik zie / hoor jullie denken “daar kijken we dus echt niet naar; nog meer voetbal, nee toch”. Ik zou toch maar eens kijken, want het gaat weliswaar over voetbal, maar wel in het midden van de 19e eeuw en eigenlijk is dat voetbal bijzaak. De serie gaat over elite en werkers, gaat over vrouwen en mannen in ellendige werk- en leefomstandigheden, bastaardkinderen, maar ook over liefde (of gebrek daaraan), over intriges en ga zo maar door. Kortom: een echte Net-5-serie. Jullie weten wel, de zender onder knop 9 waar die man waar je ooit “ja” tegen zei (of wat je misschien ooit gaat doen) nooit naar kijkt. Maar een serie over voetbal, tsja, die moet hij wel volgen, al is het maar omdat in de volgende Kruse Voetbalkwis vragen zullen zitten als “waar speelde Suter voor hij naar Blackburn ging?” en “uit welke stad komt de club Partick?”.

  Natuurlijk moet je het wat aantrekkelijk maken: trek een zak chips open, gooi wat frikadelletjes in de frituur en zet wat pilsjes koud (en bij voorkeur bier wat je bij de VV Kruiningen hebt gekocht, want de kantinevoorraad moet op!).

  Peter van der Borgt