Een zaterdagje genieten!

Wat was afgelopen zaterdag weer genieten langs de lijn. Behalve een heerlijk winters zonnetje, was er op de velden weer veel enthousiasme. Als ‘echte teletekstsupporter’ bekeek ik ‘s avonds thuis de uitslagen van de jeugd van VV Kruiningen en tot mijn stiekeme teleurstelling zag ik veelal nederlagen. Gelukkig viel er bij de MO11 en JO17 nog een gelijkspel te noteren. Tegelijkertijd zeggen al die uitslagen mij niets, het gaat om de spelvreugde, het plezier, samen een doel bereiken, samen proberen te winnen, maar vooral samen leren verliezen! En eerlijk is eerlijk; het is niet leuk om te verliezen.

Toch overheerst bij mij al weken het positieve gevoel als ik “de Kruse Mat” op loop. Bij vrijwel alle jeugdteams een hoge trainingsopkomst, ontzettend veel enthousiaste vrijwilligers (trainers, begeleiders, scheidsrechters) en een positieve ontwikkeling bij de teams! Misschien niet zichtbaar in de uitslagen, maar een beetje supporter ziet de jeugdspelers wekelijks groeien. Stimuleer daarom niet op winst of verlies, maar help de spe(e)l(st)ers in hun ontwikkeling. Ook voor de ouders; stimuleer de kinderen altijd op een enthousiaste manier én promoot ‘fair play-gedachte’, help je tegenstander overeind en geef de tegenstander en scheidsrechter na afloop altijd een hand! Een kleine moeite toch?
Dat die vrijwilligers cruciaal zijn in een cluppie is algemeen bekend. Het is dan leuk om te zien dat we veel jeugdige trainers hebben rondlopen (komende week staat er weer een nieuwe op het veld!), maar ook de scheidsrechters afgelopen zaterdag. Thomas Paauwe en Myron Sinke die op hun vrije zaterdagochtend de fluit in de hand nemen. De spelers van het eerste die een wedstrijd fluiten, top!

‘s Middags was het de beurt aan ons vlaggenschip. Een belangrijke wedstrijd tegen de Bevelanders uit Kamperland! Waar het bij de jeugd vooral draait om plezier en een bepaalde mate van ‘opvoeding’ gaat het bij het eerste om winnen. Overigens kun je ook in het seniorenvoetbal nauwelijks winnen zonder plezier te hebben. Kruiningen 1 straalt wat mij betreft plezier uit, dat zie je ook aan de trainingsopkomst. Als we naar het DNA van een Kruiningenaar kijken, dan moeten we het woord ‘kritisch’ daar zeker in opnemen. Afgelopen zaterdag was dat DNA ook weer hoorbaar, gemopper over het vertoonde spel, de gemiste kansen en de fouten in de opbouw. Zelf heb ik heb helemaal geen verstand van voetbal, maar ik dacht wel een lijn te zien in de speelwijze. Rust aan de bal, een opbouw met een gedachte erachter en steeds driehoekjes op het veld! Dat Kruiningen uiteindelijk ietwat gelukkig won door een snel genomen vrije trap van Mark Deprez, gevolgd door een prachtig afstandsschot van Lars Steendijk was een combinatie van voetbalintelligentie en kwaliteit. Ondanks dat gaat het bij de senioren om winnen en dat is gebeurd! Gefeliciteerd!

Behalve de winst, stond er opvallend veel publiek langs de lijn, waren er prachtige nieuwe shirts voor Kruiningen 1 en is er veel gefantaseerd over nieuwe, leuke evenementen voor het komende bijzondere jaar van onze vereniging! Ondanks af en toe een kritische kanttekening, leeft onze club!

Een trotse supporter